Рекомендації МОЗ та ВООЗ щодо харчування дітей віком від 1 до 3-х років.

Рекомендації МОЗ та ВООЗ щодо харчування дітей віком від 1 до 3-х років.

Діти віком старше року можуть вживати їжу, яку їдять дорослі із сімейного столу. Рекомендоване число годувань для дитини складає не менше 5-ти разів на день - три основних прийоми та два перекуси.
 
Важливо в цей період сформувати у дитини принципи здорового харчування. Варто всім членам сім'ї дотримуватись цих принципів здорового харчування, тоді і у дитини успішно сформується раціон згідно з цими принципами.
 
Основні принципи здорового харчування дитини віком 1 - 3 роки
 
1.  Продовжувати грудне вигодовування і на другому році життя.

2.  Щоденний раціон повинен включати:
  • свіжі овочі, фрукти, м'ясо, печінку, рибу або яйця, тому що вони є багатими джерелами багатьох основних поживних речовин, таких як залізо і цинк.
  • молочні продукти - найбагатші джерела кальцію та вітамінів, у першу чергу В2, А.
3.  Страви повинні бути м'якими, кашоподібної консистенції, у вигляді пюре, суфле, тефтельок, парових котлет, а фрукти та овочі дрібно порізані. З появою корінних зубів у дітей їжа за консистенцією може бути такою, як у дорослих.

4.  Молоко:
  • 200-400 мл/добу, якщо в раціон включені інші продукти тваринного походження,
  • 300-500 мл/добу, якщо продукти тваринного походження не включені.
  • До 2-х річного віку молоко та молочні продукти повинні бути звичайної жирності (3,2 % або 3,5 %), а для дітей старше 2 років - зі зниженим вмістом жиру.
  • Сире молоко (тобто не кип'ячене і не пастеризоване) слід уникати через ризик передачі хвороби.
  • Кисломолочні продукти (наприклад кефір, йогурт) більш стійкі до розмноження бактерій. Ферментація також може поліпшити всмоктування мінералів, а пробіотичні властивості гарно впливають на мікрофлору шлунково-кишкового тракту.
5. Для профілактики йододефіцитних станів, при приготуванні їжі, слід використовувати йодовану сіль.

6. Не рекомендується вживати цукор до 2-х років.

7. Вода: 

Воду дуже важливо вживати, щоб уникнути зневоднення та запорів. Давати її дітям треба не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги впродовж всього дня і особливо під час активних ігор чи занять спортом. ВАЖЛИВО нагадувати дітям про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу.

Кількість води, яку має споживати дитина протягом дня, залежить від статі, віку, рівню фізичної активності, температури повітря, погодних умов та клімату. Єдиних норм споживання рідини немає. Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів: овочів, фруктів, супів тощо.

Рекомендовано випивати від 2-4 склянок чистої води на день дітині від 1-4 років.

Поради мамі щодо безпеки під час годування.

1) Обов'язково вимити руки собі та дитині перед їдою.
2) Використовувати чисту воду, чистий посуд для приготування та подачі їжі дитині.
3) Треба завжди бути із дитиною, коли вона їсть, ніколи не залишати її саму.
4) Не давати дитині твердих продуктів харчування у вигляді маленьких круглих предметів
(виноград, горіхи, цукерки-льодяники тощо).
5) Уникати гострих предметів.
6) Не примушувати дитину їсти, не відволікати іграми та мультиками.
7) Їжа повинна бути остудженою до температури тіла (36 - 37° C).
8) Подбайте про різноманітний раціон дитини, ознайомтесь з принципом здорової тарілки.

Прості та смачні РЕЦЕПТИ для дітей після 1 року дивіться, натиснувши сюди!

Джерела інформації: